Parodontoza (boala parodontală)

Ce este boala parodontala?

Aceasta reprezintă o afecțiune cronica, degenerativa și se caracterizează prin afectarea țesuturilor de susținere din jurul dinților (osul, ligamentele, gingia). Prin tratamentul acestei afecțiuni se stopează evoluția și se înlătura cauzele. După înlăturarea cauzelor, scopul tratamentului este reprezentat de tratamentul efectelor (pierderea dinților) prin diverse proceduri de reconstrucție.

Care sunt cauzele bolii parodontale?

Diferiti factori influențează apariția bolii parodontale, principalul factor fiind reprezentat de bacterii. Factorii genetici, comportamentali (fumatul, igiena nesatisfăcătoare, alimentatia), locali (Infecții la nivelul radacinilor dintilor)  și generali(diabetul) agravează problemele parodontale.

 

Cum poate fi prevenita?

Putem preveni boala parodontala prin adoptarea unei igiene orale corespunzătoare. Este important sa ne spălăm pe dinți de minim 2 ori pe zi, sa folosim ata dentară și sa ne prezentam la stomatolog pentru o igienizare profesionala de doua ori pe an.  De asemenea controlul optim al diabetului, evitarea fumatului și reducerea nivelului de stres ajuta la prevenirea afecțiunilor parodontale.

Cum punem diagnosticul de boala parodontala?

 Medicul dentist va pune acest diagnostic, în urma examinării gingiilor, măsurării pungilor parodontale și a radiografiilor dentare. 

Cum tratam boala parodontala?

Tratamentul acestei afecțiuni depinde de severitate. Într-un stadiu incipient, o igiena adecvată acasă și o curățare profesionala pot rezolva problema.  În cazurile mai avansate poate fi necesar sa se realizeze detartrajul și planarea radiculara, care implica îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de la nivelul pungilor parodontale. În cazurile mai severe sunt necesare intervenții chirurgicale pentru a trata și repara distrucțiile țesuturilor precum si terapie cu antibiotice.  Exista anumite situații în care recomandam schimbarea stilului de viață, o alimentație corespunzătoare, tratamentul dinților afectați sau extracția celor pe care nu ii mai putem salva. După acestea începem reconstrucția zonelor unde dinții sunt absenți prin grefe de țesut, adiție osoasa și implanturi dentare.

 

O sa doară?

Manoperele sunt realizate sub anestezie locală și nu o sa doară. După intervenție este posibil sa simtiti un ușor disconfort și o sensibilitate la nivelul gingiilor care va dispărea în scurt timp.

Predictibilitate

 Obținem rezultate cât mai predictibile printr-o planificare complexa și o colaborare interdisciplinara pentru a ajunge la rezultatul dorit cu un număr minim de proceduri.

Call Now Button