Plombe Dentare Estetice - Obturații estetice

Ce este plomba dentară?

Plomba dentară reprezintă tratamentul cariilor de profunzime mică, medie, sau chiar a celor de o profunzime mai mare, în anumite condiții. De ce spunem ,,în anumite condiții”? Pentru că trebuie să luăm în considerare cât țesut sănătos va rămâne după îndepărtarea cariei. Dacă rămâne o cantitate mică de țesut sănătos trebuie să luăm în calcul o altă metodă de tratament, cum ar fi coroanele, incrustațiile sau fațetele dentare, pentru a putea reda dintelui rezistenta de care are nevoie. 

Plombele dentare ne ajută să tratăm și alte probleme precum: plombe vechi infiltrate, fracturi de mici dimensiuni, defecte de smalț.

 După ce medicul dentist a îndepărtat complet caria, dintele rămâne cu ,,un gol” sau ,,o gaură” pe care o vom umple cu un material ca să îi refacem forma. Materialul pe care îl folosim la clinica este unul estetic și realizăm plombe dentare estetice prin umplerea acelor “găuri” cu material compozit de calitate superioară. Acest material prezintă diferite nuanțe și poate fi personalizat pentru a se potrivi cu nuanța dintelui astfel încât plombele dentare să fie aproape neobservabile pentru oricine le privește.

În afară de tratamentul cariilor, plombele dentare ne ajută să tratăm și alte probleme precum: plombe vechi infiltrate, fracturi dentare de mici dimensiuni, defecte de structură.

 

De ce e bine să mergem la control?

Tratamentele stomatologice mai ample pot fi mai costisitoare dacă nu faceți vizite regulate la stomatolog, de aceea se recomandă realizarea unei consultații și a unei igienizări profesionale o data la 6 luni pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, a tartrului și pentru identificarea problemelor, în special a cariilor și tratarea acestora în fazele incipiente, cu ajutorul plombelor dentare.

O carie dentară depistată când aceasta încă are dimensiuni mici vă poate scuti de un tratament mult mai costisitor și mai invaziv (tratament endodontic, coroane dentare, incrustații dentare).

De ce este importantă forma plombei ?

După ce a fost indepartata caria, rămâne acel spațiu menționat mai sus pe care îl vom umple cu material pentru a realiza plombă estetică. Această umplere se realizează astfel încât sa refacă forma dintelui, similar cu forma inițială și adaptată pentru a avea contacte corecte cu ceilalți dinti. Contactele corecte ale dinților cu dinții vecini sunt esențiale pentru a nu reține resturi alimentare între dinți și pentru a păstra sănătatea gingiilor. După ce a fost realizată forma plombei  se va folosi o hârtie colorată pe care pacientul o va mușca, hârtia imprimând niște puncte pe plombă, iar medicul dentist le va adapta pentru a realiza o înălțime corectă a dintelui. Aspectul estetic al plombei este foarte important pentru a reda o morfologie corecta dar și pentru a reda increderea pacienților. Pentru a asigura o estetică superioară a plombelor sunt folosite materiale calitative, dintele este bine izolat (cu folie de digă) pentru o adeziune corespunzătoare, iar medicii clinicii noastre se specializează participând la cursuri de specialitate.

 

De ce nu tine o plomba toată viața?

Exista anumiți factori care influențează stabilitatea unei plombe în timp. Unul din cei mai frecvenți este reprezentat de izolarea necorespunzătoare a dintelui în timpul realizării plombei (acesta fiind evitată prin utilizarea foliei de digă amintită mai sus). Aceasta izolare este importantă deoarece dacă saliva sau sângele intră în contact cu materialele utilizate pentru realizarea plombei, adeziunea nu mai e corespunzătoare și plomba va fi mai ușor de deplasat de la locul ei. Alte cauze ale instabilității plombelor sunt reprezentate de probleme de ocluzie (mușcătură) și pierderea în timp a proprietăților materialelor.Durata de viață a unei plombe diferă de la caz la caz, aceasta poate dura de la 4-5 ani la zeci de ani.

De ce apar carii sub sau lângă plombe?

Apiriția cariilor în jurul plombelor este legată și de factorii care îi conferă instabilitate dar și de factori locali, cum ar fi igiena orală. La câțiva ani după realizarea plombei există și riscul ca în anumite zone să se piardă adeziunea dintre dinte și plombă și pot să apară infiltrații care ulterior ar determina apariția cariilor dentare. Pe lângă acest fapt, dacă igiena orală nu este corespunzătoare, riscul de a dezvolta carii lângă și sub plomba este crescut. 

Cum anticipăm/rezolvăm problemele care pot să apară la nivelul plombelor?

 Este simplu! În cabinet se realizează plombe corecte din punct de vedere al tehnicilor de realizare iar pacienții își mențin sănătatea orală prin igienizări corespunzătoare atât acasă, cât și realizate de medicul dentist o data la 6 luni.

În cât timp facem o plombă dentară?

Timpul necesar realizării unei plombe dentare este de 45 de minute-90 de minute, în funcție de complexitatea și dimensiunea acesteia.

Daca ești curios de munca noastră mai jos poți vedea câteva cazuri. 🙂

Call Now Button