Faţete dentare

Ce sunt fatetele dentare? De ce sunt așa populare? O sa am dinții sensibili?

Probabil doriți o schimbare și ati auzit de rezultatele uimitoare obținute cu ajutorul fatetelor. Ce sunt acestea? Ei bine, fatetele dentare sunt niște lucrări protetice care se aplica pe dinti pentru a corecta forma dinților pentru un zambet de invidiat. Poate aveți anumite decolorări, anumite defecte, sau o anumită forma sau dimensiune a dinților de care nu sunteți mulțumit. Aceste probleme se pot rezolva cu ajutorul fatetelor, rezultatul fiind cel așteptat de dumneavoastră, cu un aspect foarte natural. 

 

Ce este fateta dentară?

Fateta dentară reprezintă o piesa realizată dintr un strat de material permanent care se aplica peste dinte având rolul de a îmbunătăți aspectul estetic și de a proteja suprafața dintelui de deteriorare.  În clinica realizam fațete din compozit (materialul folosit și la realizarea plombelor), ceramica Emax, ceramica Empress și ceramica feldspatica. Diferența între cele din compozit și cele din ceramica este faptul ca cele realizate din ceramica sunt mult mai rezistente, estetice și au o durata mai lunga de viață.

De ce sunt atât de populare fatetele?

 Fatetele au devenit extrem de populare datorită faptului ca acestea modifica aspectul zâmbetului  într-un timp scurt și va permit să obțineți un zâmbet strălucitor, natural și realist.

 

Pot sa îmi pun fațete?

În majoritatea cazurilor, oricine isi dorește poate opta pentru fațete. Cu toate acestea, decizia va fi luată de medicul stomatolog, alegând cea mai buna metoda de tratament pentru fiecare caz în parte, în urma consultației și exprimării dorintelor dumneavoastră. 

Mi se slefuiesc dintii pentru fațete?

 Sunt doua posibiltăți: fie va fi necesar sa se șlefuiască putin din anumite suprafețe ale dintelui, fie nu va fi necesară o șlefuire (fațete no prep). În funcție de cazul dumneavoastră, medicul dentist va decide dacă este necesară o șlefuire în prealabil (indepartarea unei cantități de țesut dentar dacă aveți dinti care prezintă pete, colorații sau au o forma/poziție nefavorabila).  În cazul în care nu este necesară îndepărtarii țesutului dentar fatetele sunt aplicate direct peste smalțul dintelui existent, fiind o procedura mai putin invazivă  dar care oferă rezultate estetice similare fațetelor tradiționale.

Se șlefuiește mult din dinte? O sa mi se strice dinții?

Cât trebuie sa se îndepărteze din tesutul dentar depinde foarte mult de situația dinților dumneavoastră. Cu toate acestea cel mai frecvent șlefuirea de 0,4-0,5 mm este suficientă pentru a asigura culoarea și forma dorita.  Pentru ca aceasta preparație sa fie cât mai minim invazivă, medicul dentist va utiliza magnificatia. (lupe dentare sau microscop).

Care sunt devantajele?

Desi fatetele sunt niște piese permanente, ele nu sunt pentru totdeauna. Dacă se respecta indicațiile primite durata lor de viață este de aproximativ 15-20 ani (după aceasta perioada adezivul care asigura legătură dintre fațetă și dinte iei poate pierde din proprietăți și uneori necesita sa fie inlocuit).

Doare? O sa am dinții sensibili?

Dacă optați pentru fațete dentare, procesul este nedureros, șlefuirea fiind realizată sub anestezie locală. În funcție de câte fațete aveți nevoie, sunt necesare câteva ședințe pentru șlefuire cu o durata de pana la 3-4 ore. După dispariția efectului anesteziei o sa simțiți o ușoară sensibilitate dar după câteva zile/săptămâni de la aplicarea fatetelor le veți simți ca pe dinții dumneavoastră naturali iar sensibilitatea va dispărea în totalitate.

 

Curat fatetele așa cum îmi curat dinții?

Exact! Pentru a arata uimitor o perioada lunga de timp acestea trebuie curățate corespunzător de către dumneavoastră și trebuie sa mergeți la dentist pentru o igienizare profesionala  de cel Putin doua ori pe an.  Practic trebuie sa avem grija de fațete cum trebuie sa avem grija și de dinții noștri naturali, astfel va merita investiția.

Pot sa mănânc ca înainte?

  În ceea ce privește alimentele naturale care necesita muscaturi mai puternice, acestea nu afectează fatetele, astfel nu trebuie sa va faceți griji, nu va fi nevoie sa faceți o modificare uriașă în ceea ce privește alimentația dumneavoastră. Cu toate acestea, va sugeram sa evitați alimentele dure care va pot deteriora pana și dinții naturali (mâncare dura care nu se găsește în natura, cum ar fi bomboanele tari).

Merita sa imi pun fatete dentare?

Pentru a va răspunde este necesar sa faceți o consultație la un medic stomatolog pentru a va putea spune ce implica pentru dumneavoastră tratamentul cu fatete dentare, ce costuri reprezintă acesta și ce rezultate veți obține în urma acestuia.  Veți afla care sunt avantajele, dezavantajele și părerea medicului specialist în ceea ce privește tratamentul cu fațete dentare în cazul situației dumneavoastră, astfel încât sa puteți lua cea mai buna decizie pentru dumneavoastră.

Call Now Button