Progresele din industria stomatologică sunt remarcabile – dacă acum 20 ani puteam vorbi doar despre coroane dentare realizate din metal, astăzi se lucrează în cabinete cu coroane din ceramică E-max, singurele care pot mima aspectul natural al dinților în cel mai mic detaliu. Astăzi vom discuta despre caracteristicile acestor coroane și fațete dentare E-max, avantajele majore și situațiile în care sunt recomandate.

Ce sunt coroanele dentare ceramice E-max?

În momentul de față, coroanele dentare și fațetele ceramice E-max sunt considerate cea mai bună variantă din punct de vedere al esteticii dentare. Persoanele care își doresc un zâmbet perfect și sănătos optează pentru coroanele dentare din ceramică E-max pentru că au un grad ridicat de transluciditate și nu se diferențiază în niciun fel de dinții naturali. În plus, datorită tehnologiei de ultimă generație (sistemul CAD-CAM) folosită în realizarea coroanelor dentare, dintele din ceramică se va integra perfect în restul danturii. Precizia maximă și adaptarea se numără de altfel printre cele mai mari avantaje ale coroanelor dentare ceramice E-max.

Care sunt avantajele coroanelor dentare ceramice E-max?

Materialul ceramic din care sunt realizate aceste coroane dentare este translucid, asigurând un zâmbet natural – acesta este cel mai mare avantaj și principalul motiv pentru care pacienții aleg această opțiune. Grosimea coroanelor dentare este similară cu cea a fațetelor dentare, aducând un plus la capitolul estetică. Mai mult decât atât, dinții nu vor trebui șlefuiți prea mult pentru aplicarea coroanelor.

Coroanele dentare sunt realizate integral din ceramică, fără suport metalic, iar asta înseamnă că linia inestetică, gri, nu va mai exista în jurul gingiei, pe măsură ce gingia se retrage. Lipsa suportului metalic este un avantaj mai ales pentru pacienții care au alergii la metale. Coroanele dentare E-max sunt biocompatibile cu gingia, iar efectele secundare sunt astfel eliminate.

Alte avantaje majore ale acestei soluții de restraurare a dinților este gradul ridicat de rezistență și durata mare de viață. Riscul de ciobire sau de fisurare este mult mai mic în cazul coroanelor dentare E-max față de alte tipuri de coroane pentru că materialul folosit (disilicat de Litiu) este unul extrem de dur. Durata medie de viață este de peste 15 ani, dacă există o igienă orală corectă (periaj de 2 ori pe zi, folosirea aței dentare, vizite periodice la stomatolog).

Când sunt recomandate coroanele dentare ceramice E-max?

Coroanele dentare E-max nu sunt recomandate doar pentru aspectul lor estetic deosebit, ci și pentru corectarea unor probleme stomatologice. Iată în ce situații sunt recomandate aceste coroane sau fațete dentare (după caz):

  • După realizarea unui tratament de canal
  • Atunci când suprafața unui dinte a fost afectată de o carie profundă
  • Atunci când există o fractură dentară sau un dinte spart
  • Atunci când dinții frontali (și nu numai) necesită reconstrucție
  • Atunci când există colorații inestetice la nivelul dinților

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să programezi o vizită la medicul stomatolog pentru un consult. În funcție de problemele identificate, acesta îți poate recomanda anumite tratamente stomatologice și după caz, coroane dentare sau fațete din ceramică E-max pentru obținerea zâmbetului perfect și sănătos pe care ți-l dorești!