În zilele noastre, tot mai mulți oameni se confruntă cu pierderea dinților. Acest lucru poate fi schimbat!

Dacă pacientul a pierdut unul sau mai mulți dinți în urma unei afecțiuni orale sau sistemice sau în urma unui accident, sunt necesare tratamente mai complexe pentru ca zâmbetul său și sănătatea orală să nu fie amenințate. În prezent există tehnici foarte avansate de restaurare orală, așadar sunt toate șansele ca un pacient să își recapete încrederea în zâmbetul său.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar reprezintă înlocuitorul artificial al rădăcinii dintelui natural. El are forma unui „şurub” care se ancorează în oasele maxilare sau la mandibulă, la nivelul alveolei dintelui lipsă şi susţine pe porţiunea sa superioară o coroană artificială, o punte sau va oferi sprijin pentru fixarea unei proteze dentare. Implanturile sunt confecţionate din materiale bine tolerate: titan, zirconiu, ceramică, care se integrează eficient în ţesutul osos. Beneficiul major al implantului dentar este oferirea de suport stabil pentru noul dinte, având capacitatea de a restabili dantura atât fizionomic, estetic cât și funcțional.

Avantajele implantului dentar:

* Înlocuiește ideal rădăcina dintelui. Există multe opţiuni pentru înlocuirea coroanei dintelui, însă doar implantul dentar înlocuieşte rădăcina. Odată ce implantul este integrat complet în os el funcţionează la fel de bine ca şi dintele natural.
* Aspect estetic și natural, fiind dificil de deosebit de dinţii naturali.
* Nu necesită prepararea dinților vecini. Când dinţii absenţi sunt înlocuiţi cu punţi dentare, dinţii stâlpi trebuie şlefuiţi, pierzându-se din structura dură dentară sănătoasă a acestora care nu se mai regenerează niciodată.
* Pierdere osoasă redusă. Atunci când dintele lipseşte, osul începe să se resoarbă treptat, pierzând din înălţime şi grosime.
* Succes pe termen lung

 Servicii de implantologie

Sinusurile maxilare sunt cavități umplute cu aer situate în oasele viscerale ale craniului, lateral de nas. Acestea au rol de apărare imunologică, umezesc și filtrează aerul inspirat și susțin greutatea craniului. Sinusul maxilar comunică cu cavitatea nazală printr-o deschidere situată pe suprafața interioară a maxilarului superior, iar în interior pereții acestora sunt acoperiți cu o membrană aderentă la țesutul osos.

În mod normal, osul în care este inserat implantul trebuie să aibă dimensiuni corespunzătoare pentru a-l susține, așadar, implantul trebuie să fie înconjurat doar de os dur. Dinții sunt cei care mențin cantitatea osoasă, iar o dată cu pierderea acestora, osul începe să se resoarbă. Astfel, în timp, cantitatea de os rămasă pentru a susține implantul se poate reduce chiar și la jumătate din dimensiunea acestuia. În astfel de cazuri, inserarea unui implant este imposibilă deoarece o bună parte din lungimea sa va fi situată în aer și nu va avea stabilitatea și retenția necesară pentru a rezista șocurilor mecanice produse în timpul masticației, fonației sau deglutiției și o simplă forță cât de mică acționată asupra acestuia va duce la dezinserția lui sau chiar fractura osului în care este inserat.

Soluția: Sinus lift!

Augumentarea sinusurilor este procedura chirurgicală în care se ridică mucoasa sinusurilor cu ajutorul unei adiții de os. Practic, se adauga granule de os în continuarea osului maxilar către sinus pentru a-i crea o înălțime suficientă pentru a susține implantul. Timpul de așteptare între inserarea implantului și adiția de os variază în funcție de cantitatea de os inserată. În unele cazuri, implanturile se pot insera în aceeași ședință, însă dacă cantitatea de os adăugată a fost considerabilă, atunci se vor aștepta 6 luni pentru osteointegrarea acestuia.

Adiția osoasă: când extracția unui dinte este inevitabilă din cauza proceselor apicale la care a fost supus (infecții, chisturi, granuloame) cantitatea de os pierdută este prea mare pentru a suporta plasarea unui implant. În astfel de cazuri, se pot face diferite tipuri de adiții la nivelul defectului osos pentru a facilita plasarea ulterioară a implantului dentar.

Este important ca pacienții să trateze cu responsabilitate implantul dentar și să îl ingrijească la fel ca pe restul dinților pentru a beneficia de rezultate optime pe termen lung.