Aparatul dentar transparent reprezintă o metodă avansată de îndreptare a dinților, fără acele dezavantaje asociate cu alte opțiuni de tratamente ortodontice. Aparatul dentar transparent nu este un aparat dentar propriu-zis, așa cum este aparatul metalic, ci constă din aliniatori fabricați din plastic transparent, de calitate medicală, confortabil de purtat, de unde și denumirea de aparat invizibil.

Tratamentul ortodontic cu acest tip de aparat presupune purtarea mai multor seturi de aliniatori, fiecare set fiind înlocuit la intervale regulate, pentru a deplasa treptat dinții în poziția corectă. Spre deosebire de aparatul metalic fix, acest tratament inovator aliniază dinții rapid și eficient, fără a provoca complicații suplimentare și fără să afecteze încrederea în sine a pacientului.
Confortul și beneficiile pentru sănătatea bucală fac ca aparatul dentar transparent să fie o alegere excelentă pentru cei care îndeplinesc toate cerințele necesare pentru a purta un astfel de aparat.

Ce afecțiuni poate trata aparatul dentar transparent?

Tratamentul ortodontic cu aliniatori transparenți sau cu un aparat invizibil, așa cum mai este numit, debutează cu o evaluare inițială a pacientului. De obicei, asta implică o examinare a gurii și a dinților, împreună cu scanări și raxe X pentru a se obține o imagine cât mai clară a maxilarelor și a modului în care sunt aliniate. Din păcate, aliniatorii transparenți nu pot funcționa în toate cazurile, un astfel de tratament fiind recomandat în funcție de afecțiunea de care suferă pacientul și de gravitatea acesteia.

În esență, acesta este principalul factor determinant atunci când specialisul în ortodonție decide dacă un pacient este un bun candidat pentru purtarea unui aparat dentar invizibil. Aliniatorii transparenți nu exercită aceeași putere pe care o exercită un aparat metalic fix, deci nu pot remedia cazurile care sunt extrem de complexe, în special cele care implică una sau o combinație de malocluzii. În aceste cazuri, pot fi necesare proceduri ortodontice mai avansate.

Cu mențiunea ca afecțiunea dentară să nu fie excesiv de severă, aparatele dentare transparente pot trata o varietate de probleme, inclusiv dinți înghesuiți, dinți suprapuși, malocluzii ușoare și mușcături încrucișate. Dacă afecțiunea de care suferă pacientul este prea complexă, i se vor recomanda alte opțiuni, cum ar fi aparatul tradițional metalic sau un aparat din ceramică.
Vârsta este un alt factor de care se ține cont la recomandarea unui aparat dentar invizibil. Aliniatorii transparenți reprezintă o alegere potrivită pentru adulți și adolescenți și, în general, pentru copiii cu vârsta peste 13 ani. Nu sunt potriviți pentru copiii de vârstă mai mică, deoarece dinții lor sunt încă în perioada de dezvoltare, iar pentru ei, aparatul dentar fix este o opțiune mai bună.

Adulții și adolescenții apreciază cel mai mult aliniatorii transparenți, deoarece sunt practic invizibili pentru persoanele din jur. Adolescenții, fiind foarte conștienți de imaginea de sine, oricum trec prin tot felul de schimbări și tulburări de dispoziție, iar un aparat metalic le-ar îngreuna și mai mult situația. În schimb, un aparat invizibil le asigură un zâmbet drept și sănătos, fără ca cei din jur să își dea seama că urmează un tratament de ortodonție. Adulții preferă, de asemenea, aparate dentare transparente, dar din diferite motive, care invocă adesea viața profesională.